Roma: non basta una vita (deel 1)

Rome, augustus 2011

Hieronder volgt een foto-reisverslagje van mijn vier dagen durende reis in Rome.

Dag 0:  Een dergelijke reis vergt toch wel een zekere voorbereiding. Vergeet bijvoorbeeld je Europe Assistance kaart niet aan te vragen voor vertrek (tenzij je die al bij je hebt natuurlijk), of zoek alvast enkele leuke adresjes op! Niet alleen van bezienswaardigheden zoals monumenten, beelden, musea, panoramaplaatsen, maar ook restaurantjes, winkeltjes, … Of hoe zit het met het openbaar vervoer? In Rome vind je niet De Lijn terug, maar wel ATAC. Bus, tram, metro, je hebt alles in Rome. Nuja, bijna alles: kaartjes van het metroplan zijn beschikbaar, maar van de bussen niet. Enkel van de avond/nachtbussen (die eigenlijk de hele nacht door rijden) zijn er uurtabellen beschikbaar. Gelukkig komen de meeste bussen zowat continu af en aan gereden. Handig om weten is dat er ook veel kleine elektrische busjes rondrijden. Eerst meenden we met privébussen te maken te hebben, niet dus!

Wanneer je met het vliegtuig ergens naar toe vliegt moet je natuurlijk ook denken aan je bagage. Vergeet dus niet na te gaan in welke klasse je juist vliegt en hoeveel en wat je mag meenemen! Maar hoe weeg je dan een immens grote valies zonder je weegschaal te breken (als je geen weeghaak in huis hebt)? En hoe moet je kiezen tussen de juiste kledingstukken (lees: schoenen)?

Oplossing: Je weegt jezelf plus de valies en trekt je eigen gewicht van het resultaat af. Kledingstukken? Je zal altijd of te veel of te weinig meenemen. Daarom: neem er beter te veel mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan, dat is het zware gezeul wel waard ;)

Dag 1:

Het was pijnlijk vroeg opstaan toen de wekker om 4.45u afliep. We hadden dan ook de vroegst mogelijke vlucht naar vluchthaven Fiumicino (even buiten Rome) geboekt vanuit Zaventem. Leuk was dat we door onze e-tickets ons zelf konden aanmelden via een computer en een plaatsje konden kiezen in het vliegtuig. Een zitje aan het raam leverde dan ook mooie beelden op!

Nog geen twee uur later landden we in Fiumicino. Van daar uit is er een rechtstreekse trein, de Leonardo da Vinci Express die je op een halfuurtje naar het station van Rome, Termini brengt. Deze rit kost €14 enkel. Vanuit Termini was het echter nog een 5tal km naar ons hotel San Silvestro. Met de zware bagage de trappen op en af en een metro nemen zagen we niet meteen zitten (ook al was dat maar 2 haltes verder). Daarop besloten we een taxi te nemen: deed dat even pijn aan de portemonnee! €25 voor een erg kort ritje voor twee personen en twee bagagestuks. In ons hotel hadden we meer geluk. Hoewel we pas rond 14.30 konden inchecken konden wij bij aankomst (rond 12u) toch al onze kamer op. Ideaal om te verfrissen en de bagage uit te pakken. Maar algauw hoorden we onze maag knorren, waarop we de stad introkken.

Ons piepklein maar kraaknet hotel (met aangenaam ontbijtbuffet en over het algemeen vriendelijk personeel) bevond zich slechts twee straten verder van de befaamde Fontana di Trevi. Maar nog voor we de beroemde fontein konden bekijken werd onze aandacht getrokken door een restaurantje ‘Osteria Allegro Pachino‘. Eigenlijk hadden we een zodanig grote honger dat we het eerste het beste restaurantje genomen hadden. Niettemin beviel de pasta vongole (€13) en de papapalini fettucini (€11) ons erg goed. Net als de lekkere zachte huiswijn (1/2l – €8). Helaas is het wel opletten geblazen wanneer je in Rome gaat tafelen. De Romeinen zouden je er zowat opleggen waar je bij staat. Pas later viel ons op dat ook het brood ons was aangerekend. (€1,50 per persoon!). Aangezien het niet echt de gewoonte is om fooien te geven in Italië eigenen de Italianen zich hun fooien zelf toe door dergelijke praktijken.  Want ook bij een volgende keer wanneer we het brood weigerden (“de bread is free, no pay, don’t worry”) en we weliswaar niet hoefden te betalen voor het brood werd ons wel een procent van €3 aangerekend. Of werd er uit gewoonte toch het brood aangerekend, ook al hadden we deze teruggestuurd. Maar, ik blijf erbij: het was lekker tafelen in Allegro Pachino! Het was vreemd genoeg ook de enige zaak waar we San Pellegrino konden drinken (1l – €3). Pasta wordt er zelf gedraaid en de pizza komt uit een houtoven.

Nadat onze maag gevuld was konden we de omgeving verkennen:

 

De Zuil van Marcus Aurelius

  De Vierstromenfontein van Bernini op Piazza Navona

 

Piazza Navona

              Het Pantheon

De befaamde koepel van het Pantheon met in het midden de ocolus: een opening van diameter 8,7m! Tot 1434 was dit de grootste betonnen koepel ter wereld. Leonardo heeft uit respect voor deze schoonheid zijn befaamde koepel in de Sint Pietersbasiliek met opzet een beetje kleiner gehouden dan deze uit het Pantheon. Hoewel het Pantheon bedoeld was voor alle goden, dient het vandaag als een plaats waar bekende Italianen begraven liggen. Waaronder Rafaël Santi (met een prachtige tekst op zijn graf: ontdek het zelf!) en koning Victor Emanuel II van Italië.

Op deze link kan je het Pantheon alvast eens vanbinnen bekijken met een panoramafilmpje.

 

 

 

Ook een échte Disney Store vind je terug in Rome! (Sinds kort ook bij ons op de Meir in A’pen!) Net zoals vele andere winkels in dé winkelstraat van Rome: Via del Corso!

Vlakbij bovenstaande Spaanse trappen (die in de lente meer de moeite zijn wanneer ze versierd zijn met talloze bloemen, of ‘s avonds bij de mooie verlichting) vind je de Via dei Condetti: dé straat van grootse merken zoals Gucci, Prada, Dior, Cartier, … Verschiet niet van de prijs!

Natuurlijk zagen we ook de Trevi fontein en om de hoek een klein kerkje genaamd Santa Maria, waar er niet alleen kleurrijke linten te zien waren, maar ook een kerststalletje dat het hele jaar door te zien is. (Via Lata – Via del Corso)

De meeste monumenten en de winkelstraten liggen op een boogscheut van elkaar. Zo hebben we de eerste dag reeds veel gezien. Door de vroege vlucht en de toch al drukke dag besloten we ‘s avonds om iets te eten te zoeken vlakbij ons hotel. In onze straat (Via del Gambero) vonden we dan ook de leuke Bar Gambero waar we elk een spaghetti pomodoro, een glaasje wijn en een glas water dronken voor een totaal van €20. En de tomatensaus was écht lekker! Vergeet niet: een spaghetti bolognese bestaat in Italië NIET!

De bar is ook een wijnbar en een spot waar je kan ontbijten. In deze bar waren de Italianen erg vriendelijk en vonden we ook echte Romeinen aan de bar terug.

Die avond kropen we moe maar voldaan al vroeg de lakens onder opdat we de volgende vroeg konden opstaan om naar Vaticaanstad te trekken!

… Maar dàt… is voor een volgende keer ;)

3 gedachten over “Roma: non basta una vita (deel 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s