Me

Welkom op mijn reisblog “Goeie reis’, oftewel ‘Latcho Drom’.

Latcho = mooi/ goed

Drom = reis

Dit in een dialect van de zigeunertaal, een taal die ook in het circusleven nog vaak gebruikt wordt. Als kleindochter van een circusartiest zijn er dan ook nog enkele woorden en gezegden die uit deze taal blijven hangen zijn, zo ook de zin ‘Latcho Drom’.

In 1993 werd er trouwens een documentaire uitgebracht die Latcho Drom heette. Al was ik toen slechts een jaar of 5/6. Ik herinner me de film nog levendig en het was echt fascinerend om naar die mooie beelden te kijken.

Latcho Drom verhaalt in muziek, liederen en dans over de duizendjaren reis van de Roma zigeuners. De regisseur treedt in hun voetsporen en trekt vanuit India, via Turkije, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Frankrijk naar Spanje. Op virtuoze wijze registreert hij de levende cultuur van de Roma, waarvan muziek het kloppende hart is. Zij bezingen hun geschiedenis van vervolging en ontbering in melancholische liederen, geven uiting aan hun gevoelens in meeslepende muziek. Met de sensueel gepassioneerde dans in hun kleurrijke kleding manifesteren zij zich als een trots volk. De ontberingen hebben hen sterk gemaakt, waardoor zij kunnen overleven in een wereld die hen vijandig gezind is. Regisseur Tony Gatlif is zelf van zigeuner afkomst. Hij lardeert zijn liefdevolle, soms ontroerende muzikale portret met poëtische beelden.

 bron: cinema.nl

 

Ik ben een gekke, soms nogal onhandige, serieuze, romantische, dromerige, fantasievolle, sociale meid. Geboren in Gent, maar er niet getogen. Het circusbloed raasde door mijn moeder haar aderen, waardoor we nooit lang op één plek bleven wonen. We trokken van Gent naar de kust en later opnieuw terug richting Gent waar we zowat alle randsteden afgedaan hebben. Ik veronderstel dat m’n moeder het op een bepaald moment beu was, het verhuizen om de haverklap. En plots bleven we hangen in Gent, het is nu reeds 10 jaar dat we op dezelfde plek wonen.

Intussen ben ik zowat vergroeid met mijn stad… Gent, ik zou niet meer zonder kunnen, zelfs de bruisende zee hoef ik niet meer. Iemand die me voor het eerst tegenkomt merkt het zachte tussentaaltje met een Gentse tongval en mijn typisch franse rrrrrrrr. Maar iemand die beter luistert hoort ook de foute g,h,ch, de mooie tweeklanken en af en toe vreemde woordjes die typerend zijn voor het West-Vlaams. (Ja, ik ben verzot op taal.) Ik voel me thuis in Gent, maar mijn taal toont het gemis van de kust. Al is dat volgens velen aan het verdwijnen en wordt het Gents duidelijk hoorbaar. Toen ik een paar jaar in Brussel studeerde werd ik echter plots een “Brusselette” en de laatste tijd hoor je een bizar Hollands Australisch accent 😉

https://i0.wp.com/fc01.deviantart.com/fs18/f/2007/168/4/5/Where__s_the_sea__by_Daftje.jpg
Mijn broer en ik aan de kust
Ach, thuis is waar je familie is, waar er liefde is, waar je zélf je thuis maakt… Anderzijds kriebelt er ook iets in m’n bloed waardoor ik niet kan blijven stilzitten en ik het gevoel heb dat ik de wereld moet zien. Door het reizen merk ik echter ook hoeveel familie en vrienden me eigenlijk waard zijn: heel veel! Dit is dan ook één van mijn allergrootste uitdagingen wanneer ik weer eens weg van huis ben.

Hoewel ik sinds kort weer in België ben, bracht ik ook een lange tijd door in Australië. De meeste blogberichten verhalen dan ook momenten uit down under, maar niet getreurd als je geen Oz-fan bent, ook andere landen komen aan bod!

 

Digging:
– Disney (films, pretparken en gadgets :p)
– Pixar
– Pretparken
– Reizen (Roma, London, Prague, A’dam, Paris, Cambodja, Vienna …)
– Purple and pink
– Food: Lasagna, mozarella, chocolade, een grote friet special (ja, met frieten gaat dat ook!), witloof met hesp en kaassaus in de oven, desserts in het algemeen, …
– Drinks: Coca Cola, Champagne (rosé), Kirr royal, Piña Colada, wijntje rosé, …
– Op het podium staan – “Super Trooper Beams are gonna blind me…”
– Boeken: boeken van Per Nilsson, Roald Dahl, J.K. Rowling, Marc De Bel, Anthony Horowitz, Stieg Larsson, Andrew Davidson, Jan Terlouw, Stephanie Meyer, …
– Films:  Sound of Music, Harry Potter, Pulp Fiction, Wall-E, Ratatouille, Beauty and the Beast, Little Mermaid, Lion King, Alladin, Reservoir Dogs, Grease, Footloose, Silence of the Lambs, Dirty Dancing, Moulin Rouge, Chocolat, Amelie Poulain, Un long dimanche de fiançailles, Bienvenue chez les Ch’tis, La grande Vadrouille, Cleopatra, Bond-series, Batman-series, Matrix-series, Saw-series, Pirates of the Caribbean-series, Mamma mia, Indiana Jones, Star Wars, The Great Gatsby, …

Een gedachte over “Me

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s